Diyabet Nedir?

Diyabet halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı kan şekerini düzenleyen insülin hormonundaki bozukluğa bağlı olarak kan şekerinin yüksek değerlerde seyretmesi hastalığıdır. Diyabet hastalığı insülin eksikliğine veya var olan insülinin kullanılamamasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınmazsa vücutta çeşitli organlarda problemler ortaya çıkar. Uzun süre kontrol altına alınmayan şekerin olumsuz etkilerinin en çok karşılaşıldığı organlardan biri gözdür.

Diyabet Hastalığının Göze Etkileri Nelerdir?

  • Bulanık görme: Diyabetli hastalarda en sık görülen problemlerden biridir. Şeker hastalığında kan şekeri kontrol edilemez. Buna bağlı olarak kan şekerinde ani artış ve azalışlar görülür. Göz merceğinde bu değişikliklere bağlı olarak değişiklikler görülür ve görüntü bulanıklaşır. Kan şekerinin düşmesiyle göz merceği ve görüntü de düzelir. Şeker hastalığının erken dönemlerinde bu sorun ile karşılaşılır.
  • Diyabetik retinopati: Tüm dünyada görme kayıplarının en önemli sebeplerinden biridir. Diyabetin göz sağlığı üzerine en önemli etkisi retinopatidir. Kontrol altına alınmamış diyabet retinopatiye yol açabilir. Bu problemin oluşumu göz dibinde bulunan kılcal damarlar ile ilgilidir. Diyabete bağlı olarak damar sayısı artar ve damarlar sertleşir. Sertleşen damarlar çatlak oluşumuna ve kanamaya elverişli hale gelir. Bu kanamalar ve damarlardaki genişlemeler görme kayıplarına sebep olur.

Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?

Diyabetik retinopati son derece tehlikelidir ve tedavi edilmesi gerekir. Özellikle diyabet hastaları tarafından diyabetik retinopati belirtileri dikkate alınmalı ve doktora başvurulmalıdır. Erken dönemde gözde kanlanma gibi belirtiler görülür. Bununla birlikte makulada ödem görülmesi hastalığın tanısında önemlidir. Makula ödemi kişinin kendi başına fark edebileceği bir durum olmadığından düzenli göz dibi muayenesi ihmal edilmemelidir. Diyabetli hasta herhangi bir görme şikayeti oluşmasını beklemeden en az senede bir kez göz dibi muayenesi yaptırmalıdır. Bu sayede oluşabilecek problemler erkenden teşhis edilmiş olur. Erken teşhis ile daha etkin ve güvenilir bir tedavi mümkün olacaktır.

Diyabetik Retinopati Tedavisi Nasıldır?

Diyabetik retinopati tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Aksi halde görme kayıplarına, körlüğe sebep olabilir. Öncelikli tedavi yöntemi tabiki diyabetin kontrol altına alınmasıdır. Bunun ardından gözde oluşan problemler tedavi edilir. Diyabetik retinopati tedavisi temelde 3 çeşittir.

Uygulanabilecek ilk tedavi yöntemi lazer fotokoagülasyon olarak adlandırılır. Belirli bir düzeye kadar ilerlemiş diyabetik retinopatide lazer tedavisi kullanılabilir.

Diğer tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu yöntem özellikle son yıllarda yaygınlaşmıştır. Diyabete bağlı olarak gözde oluşan kanamalar ve ödem iğneler kullanılarak ortadan kaldırılır.

Bu tedavi yöntemleri yetersiz kaldığında vitrektomi ameliyatı uygulanır. Vitrektomi ile göz içindeki yarı akışkan madde boşaltılır. Eğer hastanın makulası kanamadan veya ödemden zarar görmemiş ise ameliyat sonrası görme keskinliği eski haline döner. Makula ve ışığı algılayan reseptörlerin zarar görmesi ise kalıcı görme kaybına yol açar.