göz kapağı estetiği

Göz Kapağı Cerrahisi

Göz kapağına uygulanan cerrahi operasyonlara blefaroplasti denir. Bu uygulamalarda amaç sarkmış, şekil değiştirmiş, doku birikimi olmuş göz kapaklarının sağlıklı hale döndürülmesidir. Göz kapakları vücuttaki diğer dokulara nazaran daha hassastır. İlerleyen yaşa bağlı olarak yıpranmalar, sarkmalar görülebilir. Genellikle ilerleyen yaşla ortaya çıkması beklenir fakat kişinin özelliklerine bağlı olarak 20’li yaşlarda da problemler ortaya çıkabilir. Özellikle estetik açıdan can sıkıcı olan problemler blefaroplasti cerrahisi ile ortadan kaldırılabilir. Bu sayede doku sarkmasının kişide oluşturduğu yıpranmış görüntünün önüne geçilir.Küçük çaplı kırışıklıklar kolajen dolgu yöntemleri botoks ile tedavi edilebilirken doku sarkmaları cerrahi müdahale gerektirir.

Blefaroplasti Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Blefaroplasti ameliyatı ile alt ve üst göz kapakları cerrahi müdahale ile düzeltilerek daha canlı ve sağlıklı görünüme kavuşulur. Öncelikle bu konuda kesin karar verilmeli ve sonuçlar açısından gerçekçi düşüncelere edinilmelidir. Kişinin ameliyata veya anesteziye engel herhangi bir sağlık problemi bulunmamalıdır.

Blefaroplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kapağına uygulanacak cerrahi girişimler gerekli yeterliliğe ve deneyime sahip uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Doğal ve sağlıklı bir görünüm sağlamak temel amaçtır. Blefaroplasti ameliyatına karar verilmesi yeterli değildir. Kişinin ameliyata engel teşkil edecek herhangi bir durumunun söz konusu olmaması gerekir. Ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 1 saat sürer. Lokal anestezi sayesinde hasta operasyon sırasında uyanıktır fakat herhangi bir ağrı hissetmez. Sarkmaya sebep olan fazla dokunun çıkarılması amacıyla göz kapağı hatlarına uygun olarak kesiler yapılır. Üst göz kapağında çizgiler üzerinden operasyon gerçekleşirken alt göz kapağında kirpikli bölgenin hemen altı tercih edilir.

Göz kapağına açılan kesiler aracılığıyla deri altı dokuya ulaşılır. Fıtıklaşmış yağ dokusu çıkarılır. Fazla kolajen kesilerek düzeltilir. Operasyon sonucunda fazla dokular çıkarılmış, simetrik ve estetik bir görüntüye ulaşılmış olur. Operasyonlarda kullanılan lazer ve mikrocerrahi yöntemleri etkili sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Daha kısa sürede iz bırakmadan ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci kısadır. Kişi kısa bir dinlenmenin ardından günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Blefaroplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Göz kapaklarına uygulanan pansuman ile blefaroplasti ameliyatı tamamlanır. İşlem sonrası 2 gün göz kapaklarında şişlik olabilir. Yara izlerine merhem ve buz ile soğuk pres uygulanması morlukları ve şişkinlikleri ortadan kaldıracaktır. Buz uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta buzu doğrudan cilde temas ettirmemektir. Aksi halde soğuk yanığı olarak tabir edilen doku hasarları ortaya çıkabilir.

Gözde batma ve yaşarma gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetlerin bir haftalık süreçte azalarak ortadan kalkması beklenir. Devamı halinde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Birkaç hafta boyunca ameliyat bölgeleri güneş ışığından, rüzgardan korunmalıdır. 3 haftalık süre zarfında ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.