
Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?
Göz Tansiyonu Glokom halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen problemdir ve körlüğe ulaşabilecek sonuçlara sebep olabilmektedir. Göz içerisinde siliyer cisim adlı yapının hücreleri tarafından göz içi sıvı olarak bilinen aköz humor üretilir. Aköz humor üretiminin artması veya göz dışına atılamaması göz içi basıncı artırır. Bu duruma glokom denir. Bu problemin en büyük sebebi genellikle tahliye kanallarında daralma veya tıkanıklık oluşmasıdır. Bu durum ilerleyen yaşla birlikte sıklıkla görülür. Bundan dolayı glokom için fizyolojik bir değişikliğin patolojik düzeylerde gerçekleşmesi şeklinde tabir kullanılır.
Göz içi basıncın uzun süreler yüksek seyretmesi görmeyi sağlayan optik sinire zarar vererek görme kayıplarına sebep olabilir. Sinsi ilerleyen bu hastalığın erken tespit edilmesinde düzenli göz muayenesi yaptırmak son derece önemlidir. Konuyla ilgili farkındalığı artırmak için 12 mart dünya glokom günü olarak kayıtlara geçmiştir.
Glokom Belirtileri Nelerdir?
Glokomlar oluş mekanizmalarına göre temelde 2 gruba ayrılır.
- Kapalı açılı glokom
- Primer açık açılı glokom.
Glokom belirtileri de türüne göre farklılık gösterir. Baş ağrısı, göz ağrısı ve bulantı şikayetleri ile birlikte bulanık görme akut glokom belirtisi olabilir. Primer açık açılı glokomda ise belirtiler daha sinsi seyreder. Görme kayıpları %40’lara varana kadar belirti vermeyebilir. Bu noktadan sonra görme alanında oluşan nokta veya tünelden bakıyormuş gibi görme şeklinde şikayetler görülebilir. Bu noktaya gelindiğinde oluşan görme kusurlarının tedavisi mümkün olmayacaktır.
Glokom Tedavisi Nasıldır?
Glokom rahatsızlığı sonucu optik sinir zarar görür ve görme kaybı oluşursa geri dönüş sağlanamaz. İlerlemiş glokom tedavisi mümkün değildir. Görme kaybı geri döndürülemez. Çünkü vücutta birçok doku kendini yenilemesine rağmen sinir dokusu kendini yenileyemez. Glokomun erken dönemlerde tespit edilmesi ve kontrol altına alınması bu açıdan son derece önemlidir. Kontrol altına alma ve ilerlemesini durdurmak için kullanılan yöntemlere glokom tedavisi denilebilir. Göz içi basıncın 21 mmhg üzerine çıkması durumunda risk artar. Bu durumun kontrol altına alınması gerekmektedir.
Erken teşhisin sağlanabilmesi için belirtiler takip edilmeye çalışılsa da hastalık sinsi ilerlediğinden glokomun tanısı için kesin yöntem göz tansiyonunun ölçülmesidir. Göz ile ilgili problemler dikkate alınmalı, en az iki yılda bir göz muayenesi yapılarak göz tansiyonu ölçülmelidir. Eğer ailede göz tansiyonu hikayesi varsa hastalıkta genetik yatkınlık söz konusu olabileceğinden yılda bir muayeneye gidilmelidir.
Glokomun oluşum şekline göre birçok çeşidi vardır. Farklı çeşitlerde glokomlara farklı tedaviler uygulanır. Tedavinin temel amacı göz içi basıncı düşürmektir. Bu amaçla uygulanan ilaç tedavileri aköz humor üretimini kısıtlar ve atılımını artırır. Bir diğer yöntem ise glokom ameliyatı olarak da bilinen cerrahi girişimlerdir. Ameliyat uygulanıp uygulanmayacağı glokomun çeşidine bağlıdır.Bir diğer yöntem olan lazerle glokom tedavisi son yıllarda yaygınlaşmış olup hastalığın ilerlemesini önlemede kullanılır.