keratokonus

Keratokonus Hastalığı Nedir?

Keratokonus önden bakıldığında gözün en dış tabakasını oluşturan korneanın öne doğru bombeleşmesi ile oluşan göz problemidir. Kornea normal şartlar altında da hafif şekilde dışa bombeli yapıdadır. Keratokonus hastalarında kornea iyice incelmiş ve koni biçimi almıştır.

Kornea tabakasının en temel görevlerinden biri göze gelen ışığın kırılmasını sağlamak ve göz içine doğru yönlendirmektir. Işığın en çok kırılmaya uğradığı tabakadır. Bunu sağlayabilmek için özel bir şekle sahiptir. Keratokonus hastalığında korneanın şeklinin değişmesi ışığın doğru kırılmasını engeller. Bunun sonucunda oluşan görüntüde bozukluklar oluşur.

Keratokonus Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Keratokonus hastalığının ortaya çıkış şekli tam olarak aydınlatılabilmiş değil. En önemli etkenin genetik faktörler olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte gözü ovuşturmanın ve kaşımanın hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Konuyla ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Keratokonus Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Keratokonus ilerleyici bir hastalıktır. Görme ile ilgili problemlere yol açar. En sık astigmat ve miyop gibi görme kusurlarına sebep olurken ilerleyen dönemlerde görme kaybının nedeni olarak karşılaşılabilir. Keratokonus erken teşhisi ile hastalığın ilerlemesi basit yöntemler ile durdurulabilir. Özellikle genç yaşlarda ilerlemesi hızlı olduğundan erken teşhisin sağlanabilmesi için keratokonus belirtileri dikkate alınmalıdır. Batma, yanma ve kızarıklık ilk belirtiler arasında yer alır. Fakat bunlar birçok göz probleminde ortaya çıkan yaygın belirtilerdir ve karıştırılması normaldir. Keratokonus hastalığında çift veya bulanık görme, ışığa karşı hassasiyetin artması, kamaşma, hayalet görüntüler ve halkalar görülmesi karşılaşılan diğer şikayetlerdir. Bu şikayetler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Yapılan testler sonucunda kesin tanının konması ile tedavi süreci başlar.

Keratokonus Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Görme duyusunda meydana gelen problemler günlük hayatı birinci dereceden etkiler. Hastanın hayat konforunun düzeltilmesi için gerekli tedavinin uygulanması son derece önemlidir. Keratokonus ilerleyici bir hastalıktır ve şikayetler her geçen gün daha da kendisini göstermektedir. Keratokonus tedavisi temelde 3 çeşittir. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın durumuna ve hastalığın ilerleme derecesine göre değişir.

  • Crosslinking (çapraz bağlama tedavisi): Hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla uygulanan tedavi yöntemidir. Özellikle genç yaşlarda keratokonus çok hızlı ilerleme eğilimindedir. Crosslinking tedavisinde öncelikle damla ile B2 vitamini (riboflavin) göze damlatılır. Bunun ardından özel UV ışınları kullanılarak kollajen doku yapımı hızlandırılır ve kornea güçlenir. Çapraz kollajen bağlantıları oluşur. Bundan dolayı çapraz bağlama tedavisi olarak da adlandırılır. Crosslinking diğer tedavilere destek amacıyla da uygulanabilir.
  • İntacs (halka tedavisi): Korneanın içerisine halkalar yerleştirilerek gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Öncelikle korneada halkanın yerleşeceği kanallar lazerle açılır. Keratokonus lazer tedavisi veya halka tedavisi olarak da bilinir. İşlem lazerle kısa sürede gerçekleştirilir. Toplam tedavi süresi 5-7 dakika kadardır. Bu halkalar kişide bir rahatsızlık hissi oluşturmadığı gibi dışarıdan bakıldığında fark edilmez.
  • Kornea nakli: Yapısı bozulmuş kornea yerine sağlıklı korneanın yerleştirilmesi işlemidir. En sık gerçekleştirilen doku nakil işlemlerinden biridir.