
Kornea Nedir?
Kornea önden bakıldığında gözün en dışındaki tabakaya verilen isimdir. Arka tarafı saran sklera ile birlikte gözün sert tabakasını oluşturur. Göze gelen ışığın ilk karşılaştığı ve kırıldığı yer burasıdır. Göze gelen ışık en fazla korneada kırılmaya uğrar. Bundan dolayı kornea problemlerinde görme duyusu etkilenir. Işığı kırması ile birlikte bir diğer görevi de sert yapısı sayesinde gözü korumaktır. Doğrudan dış ortama açılan kornea fiziksel veya kimyasal etkiler ile birinci dereceden temas temas halindedir.
Kornea nakli en yaygın ve başarılı doku nakillerinden biridir. Fakat kornea problemlerinde doku nakli ilk tercih olmamalı, kişinin kendi korneası tedavi edilmelidir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için en kesin çözüm ise kornea sağlığına dikkat etmektir.
Kornea Hastalıkları Nelerdir?
Çeşitli dış etkiler ve genetik özelliklere bağlı olarak korneada problemler oluşabilir. Kornea hastalıkları çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı kornea hastalıkları şunlardır:
- Keratokonus: Gözün en dış tabakası olan korneanın öne doğru bombeleşmesi sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte sürekli gözü ovuşturmanın ve kaşımanın hastalıkta etkili olduğu düşünülse de kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Korneanın dışa doğru bombeleşmesi düzensiz astigmatizme bağlı görme bozukluğuna sebep olmaktadır. Genç yaştaki hastalarda ilerleme gösteren keratokonus çapraz bağlama yöntemi ile durdurulabilir. Kornea halka tedavisi ve lensler kullanılarak etkiler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu tedaviler başarı sağlamazsa kornea nakli gerekir.
- Kornea kuruması: Kornea tabakası kan damarı bulundurmaz. Canlı dokuların beslenmesi için gerekli oksijen ve besin göz yaşı sıvısı içerisinden çözünmüş halde alınır. Gözyaşı üretiminde sorun olması gözün beslenmesini bozar. Bu durumda batma, yanma, kızarıklık ve dumana karşı hassasiyet görülür. Uzun süre beslenemeyen kornea canlılığını yitirir. Erken dönemde müdahale edilmesi gerekir. Tedavide hastanın gözyaşı üretiminin sağlanması amaçlanır. Bununla birlikte yapay gözyaşı damlalarının düzenli kullanılması şikayetleri ortadan kaldırır. Uzun süre lens kullanımına bağlı kornea kurur ve beslenemez. Bu durumda kornea incelmesi görülür.
- Kornea uçuğu (Herpetik Keratit): Vücudun birçok bölgesinde görülen uçuklar korneada da görülebilir. Uçuk bir çeşit enfeksiyondur. Herpes virüsü bu duruma sebep olur. Gözde batma ve yanma gibi şikayetlere sebep olur. Mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.
- Gözde alerji: Vücudun bir etkene normalden daha fazla tepki vermesi sonucu alerji oluşur. Çoğu zaman polenler, duman, kimyasal maddeler bu duruma sebep olur. Batma, yanma, sulanma gibi belirtiler verir. Koruyucu tedaviler ile etkiler ortadan kaldırılabilir.
- Kornea ülseri: Korneanın dış etkilerden dolayı yaralanmasına denir. Kornea abrazyonu da denilen bu durumun sebebi yabancı cisimler, tırnak, lensler gibi birçok etki olabilir. Gözde yaşarma, kızarma ve batma hissiyle birlikte bulanık görme şikayeti ortaya çıkabilir. Erken dönemlerde tedavisi son derece basittir.