Prematüre Retinopatisi ROP

Prematüre Retinopatisi (ROP)

Erken doğan bebeklerde ortaya çıkan ve körlükle sonuçlanabilen ciddi bir göz hastalığı olan prematüre retinopatisi , günlük kullanımda hastalığın ingilizce adının (retinopathy of prematurity )baş harflerinden oluşan ROP kısa adıyla anılmaktadır .

Normalde 40 (+/- 2) hafta sürecek olan Gebelik süresince anne rahminde  bebeğin gelişimine paralel olarak gözün gelişimi devam etmekte iken erken Doğum sebebiyle bu gelişim sekteye uğramakta , göz damarları henüz hazır olmadığı dış dünyada gelişimini tamamlamaya çalışmaktadır.

İşte bu süreçte birçok etken nedeni ile  bazı bebekler normal gelişim ritmini yakalayabilirken malesef bazı bebeklerin gözleri  normal damar gelişimini başaramamaktadır.

Oluşan gelişigüzel damarlanma fayda sağlamak bir yana normal fonksiyon gören diğer damarları ve göz dokularını olumsuz etkileyip körlüğe sebebiyet verecek şekilde ilerleme gösterebilmektedir .

İşte bu tehlikeli özellikleri nedeniyle ROP gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağının en önemli ve önlenebilir körlük sebeplerinin başında gelmektedir.

Rop konusunda Deneyimli bir göz Hekimi tarafından Düzenli muayene ve tedavi ile rahatlıkla kontrol altına alınabilen bu hastalıkla mücadelede erken doğan bebeği olan her anne baba ve aile büyüklerine düşen görev , bebekleri 1 aylık olduğunda uygun klinik ve hekimlere ROP muayenesini yaptırmalarıdır .