lazer göz ameliyatı

Refraktif Cerrahisi Nedir?

Korneaya yönelik rahatsızlıklara konulan tanı ve tedavi yöntemleri refraktif cerrahi olarak isimlendirilir. Astigmat, miyop, hipermetrop refraktif cerrahisi tarafından tanımlanan ve tedavi edilen göz rahatsızlıkları arasında bulunur. Bu hastalıkların tedavisine dair uygulanan en iyi yöntem lazerdir. Kişilerdeki kırma kusurlarının çok fazla ilerlemiş olması halinde lazer tedavisine alternatif yöntemler uygulanmaktadır.

Kırma kusuru ne anlama geliyor?

Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi rahatsızlıkların nedenini görme duyusundaki kırma kusurları oluşturur. Korneaya giren ışıkların düzgün bir şekilde retinaya gönderilememesi cisimlerin algılanmasını zorlaştırır. Bunun sonucunda ise miyop, astigmat ve hipermetrop denilen görme bozuklukları ortaya çıkar.

Görme bozuklukları içerisinde rastlanılan rahatsızlıklardan birisi, miyoptur. Bu rahatsızlığı taşıyan kişiler yakındaki cisimleri çok iyi görebilmelerine rağmen normal kişiler tarafından rahat algılanabilen uzaklıktaki cisimleri net göremezler. Hastalığın ortaya çıkmasının nedeni, göz kornea tabakasının aşırı dik veya gözün ön arka çapının normalden çok olmasıdır.

Genetik bir rahatsızlıktır ve 8 ila 12 yaşlarda fark edilebilir. 6’ıncı seviyedeki kişilere basit miyopi tanısı konulur. Bundan büyük dereceler ise yüksek miyopi olarak tanımlanır. Yüksek derecede miyopi görme bozukluğu yaşayan kişilerdeki rahatsızlık, 20 yaşından itibaren büyümeye devam eder ve görüş kalitesi iyice zarar görür.

Miyopiden farklı olarak, hipermetropi görme bozukluğu yaşayan kişiler yakındaki cisimleri görmede zorlanırlar. Ancak uzaktaki cisimleri seçme konusunda bir rahatsızlık yaşamazlar. Bunun sebebi, cisimlerden yansıyan ışıkların retina tabakasının arka kısmına odaklanmasıdır. Hipermetropi görme bozukluğunun ileri seviyelerinde uzağı görmede problem haline gelmeye başlar. Kişi, uzaktaki cisimleri seçmede de zorluklar yaşayabilir. Göz arka çapı az olanlar da veya kornea tabakasının düz olması hipermetropi görme bozukluğunu ortaya çıkarır. Kalıtımsal bir rahatsızlıktır.

Astigmat, yakın ve uzağı görme problemidir. Göz tarafından farklı meridyenler üzerinden gelen ışınların değişik kırılması sonucunda odak noktası oluşmaz. Buda görme kalitesini düşürür. Genetiksel bir rahatsızlıktır ve aile bireylerinde var olabilecek astigmat benzerlik göstermeyebilir.

İlerleyen yaşlarda lens tabakasının sertleşmesiyle birlikte maruz kalınan görme problemidir. Gençlik döneminde elastik yapıya sahip göz lensi, uzak veya yakındaki objelere kolay bir şekilde odaklanır. 40 yaşından sonra bu lens elastik özelliğini kaybetmeye başlayarak sertleşir. Bunun sonucu olarak, yakın veya uzaktaki cisimleri seçememe baş gösterir.