
Şaşılık Nedir?
Şaşılık gözü hareket ettiren kasların koordineli bir şekilde çalışmamasına bağlı ortaya çıkan göz rahatsızlığıdır. Her bir gözü farklı yönlerde hareket ettiren 6 adet kas vardır. Bu kaslar gözün hareket ettirir ve her iki gözün aynı noktaya bakmasını sağlar. Kaslarda ortaya çıkan problemlere bağlı olarak gözler farklı noktalara bakar. İki gözde farklı görüntüler oluşur. Bu durum yetişkinlerde çift görmeye sebep olur. Çocuklarda ise beyin oluşan diğer görüntüyü algılamaz. Çift görme oluşmaz ama göz tembelliği ortaya çıkar. Gözlerin farklı yerlere bakması estetik açıdan da problemlere yol açacağından özellikle çocuklarda arkadaşlarından dışlanma ve psikolojik problemlere yol açar.
Şaşılık Belirtileri Nelerdir?
Şaşılık belirtileri göz ardı edilmemeli ve gerekli tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Hastalık erken teşhis edilip gerekli tedaviye başlanması durumunda göz tembelliği oluşmadan kişi sağlığına kavuşur. Şaşılıkta en belirgin belirti gözlerin farklı yönlere bakmasıdır. Bunula birlikte nesnelerin uzaklığının algılanmasındaki bozukluklar, bulanık görme, yetişkinlerde çift görme gibi belirtiler ortaya çıkar. Beyinde iki farklı görüntü oluştuğundan bu durumda zorlanmalar oluşacaktır. Buna bağlı olarak oluşan baş ağrısı şaşılığın diğer belirtilerinden biridir.
Şaşılık Tedavisi Nasıldır?
Gözlerin aynı noktaya bakmaması her zaman şaşılıktan kaynaklanmaz. Özellikle yeni doğan bebeklerde burun şekli tam oturmadığından dolayı şaşılık varmış gibi görülebilir. Buna yalancı şaşılık denir. Şaşılığın kesin tespiti yapılması amacıyla şaşılık muayenesi yapılır.
Şaşılık tanısının konulmasının ardından tedavi süreci başlar.
Şaşılık tedavisi sorunun derecesine göre farklılık gösterir. Diğer göz problemlerine bağlı şaşılık gözlükle tedavi edilebilirken bazı hastalarda botoks yöntemleri kullanılır. Botoks sorunlu kasları etkileyerek gevşemesini sağlar. Ortoforik tedavi şaşılık için kullanılan bir diğer yöntemdir. Bu yöntem ile görüntüde oluşan problemler tedavi edilir. Diğer yöntemler ile başarı elde edilememesi durumunda cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir. Şaşılık ameliyatı ile kasılmasında veya gevşemesinde sorun olan kaslar düzeltilir.
Çocukluk Çağı Göz Hastalıkları Nelerdir?
Hayatın ilk yıllarında ortaya çıkan göz hastalıkları tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Birçok problemin erken yaşlarda tedavi edilmesi son derece basittir. Fakat bebekler, çocuklar bu sorunlarını dile getirmede problemler yaşayacağından ebeveynlere bu noktada önemli görevler düşmektedir. Çocuk dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Görme ile ilgili bilinen problemleri olmasa dahi göz muayenesi yaptırılmalıdır. Çocukluk çağında görülebilen problemlere aşağıda değinilmiştir.
- Konjenital (doğumsal) katarakt: Genellikle ilerleyen yaşlarda görüldüğü bilinen katarakt yenidoğanlarda ortaya çıkabilir.
- Göz tembelliği: Gözde yeteri miktarda görsel uyarı oluşmaz ise beyin ve göz arasındaki bağlantı yolları zayıflar. Farklı problemlere bağlı ortaya çıkar. Gözlük kullanımı ile tedavi edilebilir.
- Premature (erken doğan) retinopatisi: Erken doğmuş ve düşük doğum ağırlığındaki bebeklerde görülebilir. Retinanın gelişimini tamamlayamaması sonucu oluşur. Erken doğan bebeklerde retina muayenesi yapılarak kontrol altına alınabilir.