
AKILLI LENS
Akıllı lens (göz içi lens), uygulaması sayesinde katarakt da dahil olmak üzere birçok göz hastalığı tedavi edilebilmektedir. Göz içerisindeki doğal lenslerin yerine, biyomedikal bir mucize olan akıllı lenslerin yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Akıllı lens; kontakt lens gibi istenildiği zaman takıp, istenildiği zaman çıkarılamaz göz için yerleştirilir ve ömür boyu hastanın gözünün içerisinde kalmaktadır.
40 yaşından sonra genellikle insanların görüş kalitesi düşmekte ve çeşitli göz hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Göz hastalıkları aynı zamanda yaştan bağımsız olarak da ortaya çıkabilmektedir. Akıllı lens, doğal göz lensinin çeşitli sebeplerle, fonksiyonlarının azalması ve görüş kalitesinin düşmesi durumlarında kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanları ise katarakt rahatsızlığı ve presbiyopi (yakını görememe) sorunudur.
Akıllı Lens Çeşitleri
Eski zamanlarda, katarakt hastalarının tedavisinde tek odaklı lens (monofokal lens) kullanılmaktaydı Katarakt ameliyatının ardından hastanın gözlük takması gerekmekteydi. Göz sağlığı alanında teknolojinin ilerlemesi ile iki odaklı (bifokal) ve üç odaklı (trifokal) lensler geliştirildi. Günümüzde, akıllı lens tedavisinde iki odaklı ve üç odaklı lensler kullanılmaktadır. Bu çok odaklı lensler, görüş bozukluklarını pek çok açıdan düzeltme ve en mümkün olan en üst seviyede görüş kalitesi sunmaktadır.
- Bifokal (iki odaklı uzak ve yakın mesafe)
- Trfokal (üç adaklı uzak yakın ve orta mesafe)
Akıllı lens tedavisinin ardından hastaların gözlük ihtiyacı kalmaz ve tekrarlamaz.
Akıllı Lens Nasıl Çalışır?
Akıllı lens, göze çeşitli mesafelerden gelen ışıkları kırarak retinadaki odak noktasına ulaştırmaya çalışır. Bu durum da ister uzak ister yakın mesafede olsun, tüm nesnelere eş zamanlı bir şekilde odaklanabilmeyi sağlar. Akıllı lensler, hastanın ihtiyaçları doğrultusunda seçilerek tedavisi uygulanır.